Schipper-Oosterkerkprijs naar Lambertschaag

HOORN – De zevende Schipper-Oosterkerkprijs is zaterdag 25 februari uitgereikt aan Frans Groen, voorzitter van de Stichting het Groene Kerkje in Lambertschaag. Met deze prijs waardeert de Stichting Oosterkerk Hoorn (op voordracht van de speciaal hiervoor ingestelde jury) dit jaar niet alleen het werk van deze stichting voor behoud van dit religieus erfgoed, maar postuum ook Frans van Diepen. Die nam decennia geleden het initiatief voor de restauratie van dit het dorpsbeeld bepalende kerkje. Van Diepen viel als beheerder 23 jaar geleden bij werkzaamheden van het dak van de kerk en overleed.

Door die postume hulde kreeg de uitreiking door Oosterkerkvoorzitter Eddy Boom plotseling een hele andere dimensie. Van Diepens opvolger Frans Groen vertelde de aanwezigen: “Ik kwam in Lambertschaag wonen. Ik denk zomaar dat mijn overleden zusje in de hemel Frans van Diepen is tegengekomen en aan hem heeft gevraagd of haar broer – ik dus – wellicht de man was dit zijn werk kon voortzetten. Voor mij ging dat niet zomaar. Ik voelde van binnen dat ik het respect van Frans van Diepen moest winnen. Zijn goedkeuring moest krijgen. En  dat gebeurde ook toen ik ’s nachts om half vier met het licht van een kaars de kerk ben rond gelopen. Boven bij de klok om precies half vier de vingers in de oren. Maar die klok sloeg niet. Vijf minuten later haalde ik mijn vingers uit de oren en op dat moment sloeg de klok. Direct was mijn angst om aan de klus te beginnen voorbij. Vanaf dat moment heb ik mij helemaal in gezet voor behoud van het Groene Kerkje”.

Het hele persbericht is via deze link te openen in PDF-formaat.