Streamconcert organist Martin Mans gaat vanuit Oosterkerk wereld over

HOORN – Organist Martin Mans, die (behalve dit jaar) al meer dan een decennium op eerst Koninginnedag en later Koningsdag een orgelconcert verzorgt in de Hoornse Oosterkerk, heeft onlangs vanuit ‘de huiskamer van Hoorn’ een streamconcert gehouden, dat over de hele wereld is beluisterd en gezien. Martin Mans noemt de streamconcerten in deze coronaperiode vooral een mogelijkheid om het contact met zijn grote schare aanhangers te onderhouden. En de Oosterkerk is in zijn ogen een schitterende locatie die voor de omlijsting van zijn  registratie veel prachtige plaatsjes  biedt.

Dat laatste bleek trouwens overduidelijk tijdens de registratie. Gebrandschilderde glas-in-lood ramen, spiltrap, orgel, preekstoel, schalkbeelden en scheepsmodellen komen prachtig in beeld. Voor dit avondconcert werd de kerk door de geluid- en beeldtechnici Wim en Ellen Penning ‘omgebouwd’ tot opnamestudio. Met behulp van een stuk of acht camera’s, een batterij microfoons en verschillende led-schijnwerpertjes werden Martin Mans achter de speeltafel van het Bätzorgel en de Oosterkerk in beeld gebracht. 

Lock-down

Martin Mans begon al snel na de lock-down met de streamconcerten vanuit de Breepleinkerk in Rotterdam en ging later dus ook het land in. Een keer of drie per week verrast hij zijn wereldwijde publiek op deze concerten. In Canada, Amerika en Zuid-Afrika heeft hij vaste kijkers en luisteraars, in Nederland zijn zijn aanhangers vooral te vinden onder de hervormden. Het concert vanuit de Oosterkerk werd door zo’n 1.500 mensen direct bekeken; naar Mans verwachting stijgt dit aantal de komende weken tot meer dan enkele duizenden. Tijdens het streamconcert kwamen trouwens via digitale snelweg ook al de eerste reacties binnen. En daarbij was een opvallend aantal, dat met name positief reageerde op de beelden van de kerk en het fraaie – net gerestaureerde – Bätzorgel. Het concert is nog steeds te horen en te zien op YouTube, zoeken via Martin Mans Live. 

Permanent

Het bestuur van de Stichting Oosterkerk onderzoekt trouwens momenteel de mogelijkheden om streaming vanuit de kerk permanent mogelijk te maken. Dat gebeurt in overleg met de vaste huurder op zondagochtend, de Nederlands Gereformeerde Kerk Hoorn. Daar leeft de wens om de kerkdiensten digitaal door te kunnen geven. Maar ook kan streaming worden gebruikt tijdens afscheidsdiensten en andere bijeenkomsten. En dat is in deze veranderde tijd een veelgehoorde vraag, waaraan het Oosterkerkbestuur wil voldoen.