Door de voorzitter: terugzien en vooruitkijken

Allereerst wens ik u een voorspoedig en gezond 2024 en spreek tevens de wens uit dat wij, met z’n allen en naar vermogen, er het beste van zullen maken!

De Stichting Oosterkerk heeft een financieel gezond jaar achter de rug. Dat is goed nieuws, omdat het bestuur en de talloze vrijwilligers zich daarvoor groots inzetten. Zij, en natuurlijk de vele donaties, maken het mogelijk om de drie Rijksmonumenten die wij beheren, te onderhouden.

De belangstelling voor de evenementen die plaats vonden in De huiskamer van Hoorn, laat weer een opgaande lijn zien. De aantallen bezoekers nemen toe na die, in menig opzicht, verschrikkelijke corona-jaren. In de zomermaanden was de Oosterkerk op woensdagen en zaterdagen te bezichtigen. Talloze inwoners van Hoorn en van ver daarbuiten kwamen een kijkje nemen. De boekenmarkt zal daarbij zeker geholpen hebben.

Ik noem van de evenementen in 2023 enkele hoogtepunten:

  • Onze eigen concertserie op de zondagmiddag,
  • Met de Church Organ Rock, rock en pop met ons prachtige Bätzorgel en een zes man sterke band, hebben wij laten zien dat de Oosterkerk niet alleen op de klassieke toer gaat,
  • De herdenking van De slag op de Zuiderzee, de slag in 1573 die zorgde voor een ommekeer in de 80-jarige oorlog. Een kloek boek, De slag om de Zuiderzee, over die gedenkwaardige gebeurtenis zag het licht in de Oosterkerk,
  • De onthulling van een nieuw glas-in-lood-raam, getiteld Handel en Nijverheid in Hoorn, geschonken door de Hoornse familie Joosten,
  • De viering van het 50-jarig bestaan van de Stichting Oosterkerk met het Syrène Saxofoonkwartet. Tijdens deze bijeenkomst reikte wethouder Alex Boomgaars, namens de gemeente Hoorn, een Eenhoornzegel uit aan de Stichting Oosterkerk.

In 2024 zetten wij onze concertserie van vijf voort op zondagmiddagen. We starten met het eerste concert op 25 februari met Oekraïense en Syrische musici.

Het hoogtepunt in het eerste halfjaar van 2024 zal ongetwijfeld de onthulling van weer een glas-in-lood-raam zijn. De titel van het raam is: De reis naar Kaap Hoorn. Het ontwerp is van Sefanja Nods en weer zal onze vaste glazenier, Marije Wolfswinkel van Lichtraamwerk BV uit Noord-Scharwoude, het raam in de Oosterkerk plaatsen.
Helaas kan de heer Kees Leegwater het resultaat van zijn schenking aan de Oosterkerk, mede een hommage aan zijn vrouw Roos, niet meer meemaken.

Ik kan niet wachten op deze evenementen: de Oosterkerk wordt er alleen maar nog bezoekwaardiger door!

Ik wens u nogmaals voor 2024 het allerbeste en hopelijk mogen wij u weer vele malen begroeten in de Oosterkerk.

Eddy Boom
voorzitter