Laden Evenementen

Projectkoor Sappho zingt
Mendelssohn, Rheinsberger en Fauré

02-04-2023 om 15:00 18:00

€17,50

Palmzondag 2 april speelt Projectkoor Sappho een concert in de Oosterkerk in Hoorn.

Sappho zingt:  Verleih Uns Frieden van Felix Mendelssohn, Stabat Mater van Joseph Rheinberger, Cantique de Jean Racine en het Requiem van Gabriel Fauré.

Aan dit concert werken twee solisten mee: Sopraan Sabine Kirsten en Tenor Edwin van Gelder. Het concert wordt begeleid door Sappho’s begeleidingsorkest.

Het geheel wordt nog één keer begeleid door Joep van der Oord. Joep van der Oord kwam in 2014 bij Koninklijke Zangvereniging Sappho en steunde enthousiast de overgang naar projectkoor in 2018. Joep is sinds 1984 onafgebroken werkzaam als orkest- en koordirigent. Hij combineerde deze twee vaardigheden op uitstekende wijze bij de concerten van projectkoor Sappho. Met Joep raakte ook zijn vrouw, de fluitiste Sonja Tol, betrokken bij Projectkoor Sappho. Zij zorgde dat er iedere keer een kundig orkest in de gewenste samenstelling was.

Felix Mendelssohn Bartholdi (1809-1847) bleek een wonderkind: zijn eerste symfonie componeerde hij op zijn vijftiende. In zijn korte leven componeerde hij nog talloze werken in Romantische stijl, waaronder symfonieën, concerto’s, oratoria, toneelmuziek, opera’s, kamermuziek en koorwerken. Sappho speelt zondag Verleih Uns Frieden.

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op Maria in haar smart om de gekruisigde Christus. Door vele componisten op muziek gezet, zo ook door Josef Gabriel Rheinberger. Het werk is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa (Smart had moeders hart bevangen). Rheinberger behoort tot de componisten van de tweede helft van de 19e eeuw die, na jaren van vergeten te zijn, steeds meer bekendheid hebben gekregen in zowel muziekuitvoering als onderzoek. Zijn omvangrijke oeuvre omvat muziek voor piano en orgel, religieuze en seculiere koormuziek, solo liederen, kamermuziek, symfonieën, concert ouvertures, incidentele muziek en opera.

Cantique de Jean Racine is een werk voor gemengd koor en piano of orgel gecomponeerd door Gabriel Fauré. De, toen negentienjarige componist, schreef het werk in 1864/1865. Met het stuk won Fauré de eerste prijs toen hij afstudeerde in Parijs. De première van het stuk was een jaar later op 4 augustus 1866, nu begeleid door strijkers en orgel. Het werd voor het eerst gepubliceerd rond 1875 en verscheen in een versie voor orkest in 1906.

Een heel menselijk gevoel van hoop in eeuwige rust. Zo omschreef de Franse componist Gabriel Fauré (1845-1924) zijn Requiem. 40 jaar was hij en vol met originele ideeën: hij wilde namelijk een heel ander requiem schrijven dan gebruikelijk was. De dramatische en bombastische requiems verafschuwde hij, net als de treurige muziek van de requiemmis. Maar bovenal had Fauré een heel andere visie op de dood dan tot nog toe in de requiemmis te horen was. ‘Een gelukkige bevrijding, een streven naar geluk hierboven inplaats van een pijnlijke ervaring‘; zo beschouwde Fauré het sterven.

Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link en voor aanvang van het concert in de Oosterkerk

« Alle Evenementen