Laden Evenementen

Soli Deo Gloria
de Messiah van G. F. Händel

26-11-2023 om 14:30 17:00

Soli Deo Gloria-Hoorn heeft weer een prachtig concert gepland in onze vertrouwde Oosterkerk: op zondag 26 november 2023 om 14:30 u voert het koor Händels oratorium Messiah uit met als solisten Aliya Akhmadeeva, Merel van Schie, Peter Vos en Frans Fiselier. De begeleiding is in handen van het Nederlands Begeleidingsorkest en dit alles, als vanouds, onder leiding van Marcel Joosen. 

Veel mensen kennen het befaamde “Hallelujah”, een koordeel uit dit oratorium dat heel populair is geworden en dat velen kunnen mee neuriën.  Maar de Messiah kent nog zoveel meer mooie koordelen én aria’s. Luister eens naar de prachtige aria “He was despised” of “He shall feed His flock”. 

Händel woonde sinds 1712 in Londen en daar componeerde hij in 1741 zijn Messiah. Eerder was hij vooral bekend om zijn opera’s, die hij in Italië componeerde, meestal in opdracht van de Medici-familie. In Londen componeerde hij aanvankelijk verder aan dezelfde soort opera’s. Maar toen hij merkte dat het Engelse publiek daar een beetje genoeg van begon te krijgen, stapte hij over op het genre “Oratorium”. Oratorium is een muziekstuk met als libretto veelal een onderwerp uit de Bijbelse of klassieke en mythologische geschiedenis. In tegenstelling tot het genre opera ging het hier puur om de muziek, er was geen enscenering met decors, kostuums en “spel”. Hij stortte zich zo op dit muziekgenre dat hij in nog geen maand zijn Messiah componeerde, die in 1742 in Dublin in première ging. Het is zijn meest populaire werk geworden en het wordt zowel rond Pasen in de Kersttijd als rond Pasen uitgevoerd. 

Messiah is gebaseerd op losse, korte teksten uit het Oude en het Nieuwe Testament. De Joden verkondigden volgens het Oude Testament de komst van de Messias (de gezalfde), de Christenen zagen volgens het Nieuwe Testament Jezus als deze beloofde Messias. Charles Jennens verzorgde het libretto, dat verhaalt van de verkondiging, de geboorte, het lijden en de opstanding van Jezus van Nazareth. Messiah doorloopt daarmee alle belangrijke christelijke feestdagen. 

Het werk is opgesplitst in drie delen: 


Info en kaartverkoop: https://solideogloria-hoorn.nl/agenda/

De entreeprijs incl. programmaboekje is momenteel nog niet bekend.

Toegangskaarten zijn op de middag van het concert ook vanaf 14.00 uur in de kerk verkrijgbaar. 

« Alle Evenementen