Laden Evenementen

Weihnachtsoratorium
Bach Ensemble Amsterdam

17-12-2023 om 15:00 17:30

Met trompetten en pauken kondigt Bach Ensemble Amsterdam dit jaar kerst aan, met drie delen uit Bachs Weihnachtsoratorium. Én, om helemaal in de kerststemming te komen, twee oude kerstliederen van Buxtehude. 

Nadat we de afgelopen jaren andere repertoire brachten in december (onder meer Messiah & Hohe Messe), pakken we er nu het Weihnachtsoratorium weer bij. Dat werd wel weer eens tijd, na tien jaar!  

We brengen de eerste drie delen (vaak aangeduid als cantates): bedoeld voor eerste, tweede en derde kerstdag. 

En dat betekent dat je de tocht van Josef en de zwangere Maria volgt, die op weg gaan naar Bethlehem.  Je hoort hoe de komst van Christus wordt aangekondigd en wat voor goeds hij zal brengen.  

In het tweede deel is Jezus’ geboorte een feit en verkondigen de engelen dat goede nieuws aan de herders. Dit deel is intiemer, nederiger en pastoraler dan het feestelijke eerste deel. 

In het derde deel volg je hoe de herders een bezoek brengen aan Jezus. In dit deel staat de dankbaarheid centraal. 

Naast deze delen uit Bachs Weihnachtsoratorium brengen we ook twee kerstliederen van Buxtehude. 

Het lied ‘In dulci jubilo’ behoort tot de oudste kerstliederen. De oorsprong ligt in Duitsland; het werd geschreven in de veertiende eeuw. Het bijzondere van dit lied is dat het een zogenaamd ‘mengtaallied’ is: regels in het Latijn en in de volkstaal wisselen elkaar af.  

Voor ‘Das neugebohrene Kindelein’ gebruikte Buxtehude een hymne uit 1597. Een vreugdevol lied, waarbij de stemmen en instrumenten met elkaar in dialoog gaan. Het is een feest van woordschildering: de tekst wordt prachtig verklankt. 

Programma

J.S. Bach – Weihnachtsoratorium (BWV 248) – cantate 1, 2 en 3
Buxtehude – Das neugeborne Kindelein (Buxwv 13)
Buxtehude – In Dulci Jubilo (Buxwv 52)

Door:
Bach Ensemble Amsterdam
olv Paulien Kostense

Solisten:
Sopraan – Agnes van Laar
Alt – Emilie Wijers
Tenor – Pablo Gregorian
Bas – Michiel Meijer

Inleiding op het programma
Er wordt een inleiding op het programma verzorgd onder auspiciën van Hoorn Oude Muziek Nu door pianist en reisleider van Hannick Klassieke Muziekreizen, Joost van der Meent. Deze wordt gehouden om 13.45-14.15 uur, met live voorbeelden verzorgd door het koor en orkest. Deze unieke kans om wetenswaardigheden over het concert te weten te komen is gratis toegankelijk voor publiek. Graag aanmelden via e-mail hoornoudemuzieknu@gmail.com of 06 2184 3943!

Voor informatie en reserveren: Podiumplein

« Alle Evenementen