Kunstenaars beschilderen oude glas-in-lood ramen Oosterkerk

Opbrengst veiling voor nieuw roosvenster

Kunstenaars beschilderen oude glas-in-lood ramen Oosterkerk

‘Kunst voor kunst – Glas voor glas’. Onder deze titel hebben eenentwintig kunstenaars de afgelopen tijd zesentwintig met blank glas gevulde glas-in-lood ramen van de Oosterkerk beschilderd. De glaspanelen van 50 bij 70 centimeter worden op 23 november tijdens een veiling in de Oosterkerk door veilingmeester Dick Olie bij opbod verkocht.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september zijn de kunstwerken voor het eerst in de Oosterkerk gepresenteerd. En op vrijdag 17 (van 19 tot 22 uur) en zaterdag 18 november (van 11 tot 16 uur) zijn er voorafgaand aan de veiling op donderdag 23 november nog kijkdagen. De veiling begint om 20.30 uur; vanaf 19.30 uur kan men de kunstwerken ook nog bezichtigen. De opbrengst van deze veiling wordt door het bestuur van de Oosterkerk gebruikt om het nu nog blanke glas in het roosvenster in de voorgevel te vervangen door gebrandschilderd glas. Hiervoor is inmiddels een ontwerp gemaakt door glazenier Marije Wolfswinkel uit Noord-Scharwoude.

Doorzichtig blijven

Het idee voor dit kunstproject met veiling ontstond nadat in de Oosterkerk op 11 maart 2016 het nieuwe gebrandschilderde glas-in-lood raam ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ (ook gemaakt door Marije Wolfswinkel) was onthuld. De oude ‘blanke’ glas-in-lood ramen zomaar wegdoen vond het bestuur zonde. Na enkele proefnemingen kregen 21 kunstenaars de kans om ‘er wat van te maken’. Waarbij als voorwaarde werd gesteld, dat de kenmerkende doorzichtigheid van zo’n verwijderd raam gehandhaafd diende te worden. En nu alle ramen terug zijn in de Oosterkerk, blijkt ook de verscheidenheid.

Uitbundig en ingetogen

Sommige kunstenaars hebben uitbundige kleuren gebruikt, anderen maakten van hun raam een ingetogen kunstwerk. De een heeft ingehaakt op de religieuze bestemming van de Oosterkerk, een ander heeft juist monumentale gebouwen elders uit de gemeente Hoorn op het glas vereeuwigd. Er zijn ‘kunstwerkramen’ gemaakt door Nuray Ataş, Sjaak Bos, Leo Bot (2x), Boxie, Annemarie ten Brink, Carolien Broersen, Marchel de Bruijn, Sylvia Eusebio, JChristiaan Heydenrijk, Arie de Jong, Ton van Kesteren, Helma van Kleinwee (2x), Rob Komen (2x), Thea van Lier, Jaap Stiemer, Louis Swagerman (2x), Randi Vettewinkel, Annemarie Visser, Marc Visser, Ruth van Weerden en Wim Zwijsen (2x).  

Een uitgebreide catalogus (met werken en informatie over de kunstenaars) is in voorbereiding en zal tijdens de kijkdagen in november beschikbaar zijn.


Klik hier voor de catalogus

 • Rabo Clubsupport

  Rabo Clubsupport

  Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?  Stem nu…Lees verder

 • Steigers in de kerk

  Steigers in de kerk

  De trouwe bezoekers van evenementen in de kerk hebben ongetwijfeld opgemerkt dat er steigers…Lees verder

 • Van de voorzitter: Applaus of geen applaus

  Van de voorzitter: Applaus of geen applaus

  Op 4 mei hield  Kholoud Al Mobayed, oud-wethouder en nu raadslid in Hoorn,  op…Lees verder