Oosterkerk zet 700.000ste bezoeker in schijnwerper

HOORN – “Honderden, nee duizenden mensen hebben de Oosterkerk de afgelopen jaren bezocht. En nu kunnen we de 700.000ste bezoeker verwelkomen”. Dat vertelde voorzitter Eddy Boom afgelopen zaterdag de bezoekers van het eerste concert dit jaar in de reeks Abendmusiken. En hij zette vervolgens Anyal Derksen-De Jonge uit Elspeet voor het orkest en koor van dirigent Harry Toebes in het zonnetje.

Eddy Boom, voorzitter van de Stichting Oosterkerk, vertelde de verraste concertbezoekers nog even dat rond 1973 de Oosterkerk er ontluisterend bijstond en dat Prins Claus in 1982 het geheel gerestaureerde gebouw als multicultureel centrum weer in gebruik stelde. En sindsdien zijn dus 700.000 bezoekers het gebouw binnen gekomen. In de beginjaren werd de kerk bezocht door enkele duizenden mensen per jaar. De laatste twintig jaar ligt het aantal bezoekers jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000. Eddy Boom: “En die komen sinds 1 januari van dit jaar in ‘de huiskamer van Hoorn’, want die kwalificatie hebben wij inmiddels wettelijk laten registreren”.

Artistieke familie

Anyal Derksen uit Elspeet bezocht samen met haar in Hoorn wonende moeder het concert van Abendmusiken. “Ik kom vaak voor deze concerten naar Hoorn. Ook wel eens voor andere concerten, maar Abendmusiken is wel mijn favoriet”. Dat komt ook omdat Anyal een groot liefhebber is van het werk van componist Johann Sebastian Bach. “Dat zit in de familie”, zegt zij lachend. “Mijn overgrootvader was eerste violist van het Concertgebouworkest onder Mengelberg en verder ben ik ook opgegroeid in een artistieke familie, waar klassieke muziek een belangrijke rol speelde”. Om daar meteen aan toe te voegen, dat haar moeder de nummers van Queen die zij als jong meisje draaide, ook wel erg mooi vond. Zelf heeft Anyal vroeger piano gespeeld en er ligt nog altijd een altblokfluit in huis. Haar moeder: “Maar tegenwoordig is zij een paardenmeisje”.             

Anyal Derksen werd verrast met bloemen, de boeken ‘Oosterkerk, teken van tegenspraak’ van de hand van Jan Piet van der Knaap en ‘Oosterkerk Hoorn, veelzijdig baken’ geschreven door Hans Rijswijk. Ook kreeg zij een kogelkaars. Die kaarsen worden momenteel door de Oosterkerk verkocht voor de komende restauratie (zomermaanden 2018 en 2019) van de binnenmuren.