Klassiek in de Oosterkerk: de eigen concertserie 2024!

De laatste jaren is het een begrip geworden: onze eigen klassieke serie. Daarvoor geven we we gerenommeerde, klassieke musici van allerlei slag de kans om op te treden in onze mooie – en akoustisch fraaie – Oosterkerk. Ze treden op in kleine bezettingen, met altijd een groots resultaat. Losse kaarten per concert € 23,50. Passe-partouts € 85 voor 4 concerten, inclusief gratis sponsorconcert op 25 februari en 18 augustus!

Verlangen naar vrijheid (al geweest)
Het eerste concert vindt plaats op zondagmiddag 25 februari. Professionele musici uit Oekraine, Litouwen, Soedan en Syrie verzorgen een gratis benefietconcert en dat is in onze jaarlijkse serie opgenomen. Natuurlijk vanwege het klassieke karakter van dit concert, maar vooral ook om kennis te maken met muziek en met musici die nu in Nederland zijn. De muzikanten hebben bijna allemaal een vluchtelingenstatus en het hebben van een podium in Nederland is voor hen niet een vanzelfsprekendheid. Het programma bestaat uit muziek uit Oekraïne, gedichten over vrijheid door een jonge Hoornse dichter en muziek uit Syrië.

Het initiatief tot het concert werd genomen door leden van de Rotary Club De Eenhoorn, de Oosterkerk en Stichting Op Roet. 

De middag wordt gepresenteerd door Wouter Hakhoff die de verbinding legt tussen de muzikale optredens en de betekenis van vrijheid in het heden en verleden. De muzikanten voor de pauze zijn: Emmi Yavtushenko en Iryna Vovchuk uit Oekraïne en Zana Naidionova uit Litouwen.

Na de pauze: Nour Mardini uit Syrië), Samer Mlehi uit Soedan en Antar Elias uit Syrië. Nour is muzikant en theatermaker. Hij komt uit Syrië en is acht jaar geleden naar Nederland gevlucht. In Syrië had hij een groot theatergezelschap waar muziek en theater hand in hand gingen. Nour speelt luit, darboeka en trommel. Voor dit optreden nodigde hij een aantal bevriende muzikanten uit. Antar Elias komt ook uit Syrië, hij bespeelt het keybord. Samer Mledi, uit Soedan, bespeelt Afrikaanse trommels.

Op zondagmiddag 31 maart treden Gerbrich Meijer en het Felix Quartet op.
Het tweede concert uit onze eigen serie. Gerbrich Meijer is een internationaal actief kamermuzikant, solist op klarinet en orkestmusicus. Violiste Marlene Dijkstra, violist Caspar Horsch , altviolist Michiel Wittink en celliste Liesbeth Bosboom zijn de vier jonge en ambitieuze musici die samen het Felix Quartet vormen. Zij vonden elkaar tijdens de lockdown in 2020 in hun gedeelde liefde voor kamermuziek. Eerder traden ze tijdens hun studie al samen op met het European Union Youth Orchestra en de Academie van het Koninklijk Concertgebouw. Samen creëren ze met hun virtuoze, intieme en pittige spel een unieke stem in de kamermuziek.

Naast hun kwartetwerk zijn de musici ook actief op andere vlakken, want violiste Marlene Dijkstra is plaatsvervangend aanvoerder bij het NedPho, violist Caspar Horsch is tweede violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, altviolist Michiel Wittink is programmeur bij het Concertgebouw en celliste Liesbeth Bosboom is remplaçant bij diverse Nederlandse orkesten.

Zondag 18 augustus:
We hebben contact gelegd met het Chamber Ensemble Kyiv, 30 jaar geleden ontstaan onder de koepel van het National House of Music Oekraïne en een van de meest gerenommeerde ensembles van het land. Zij plannen tijdens het maken van dit bulletin een Europese tournee en zij zullen op 18 augustus in de Oosterkerk spelen. Dit is een gratis concert. Er zal geld ingezameld worden dat uiteraard ten goede komt aan Oekraïense vluchtelingen.

Na de zomermaanden verzorgen Sasha Witteveen en Jorian van Nee het derde concert op zondagmiddag 22 september.
Sasha Witteveen is een veelzijdige contrabassist en won de eerste prijs bij vele nationale en internationale concoursen zoals het International Youth Bass Competition in Lucca, het Britten Contrabas Concours, het Prinses Christina Concours en de Viennese Bass Days Competition. Sasha is actief als solist en gaf concerten in o.a. Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, Wiener Musikverein en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Sasha Witteveen is een virtuoze bassiste.
Jorian van Nee componeert en speelde eigen werk live onder andere op radio 4. In 2013 won hij een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours, terwijl hij tevens een eerste prijs kreeg bij het Prinses Christina Compositie Concours voor twee van zijn eigen pianostukken. In 2015 won hij de prijs voor de beste begeleiding bij het Prinses Christina Concours. En ook viel hij in de prijzen bij het Peter de Grote festival en het Young Pianist Foundation concours.

Zondagmiddag 27 oktober: Lisa Jacobs op viool & Frans Douwe Slot op vleugel!
Dit duo brengt een programma met onder meer met werk van de ‘Hollandse Chopin’, G. Von Brücken Fock, de nocturne in cis klein van Chopin voor viool en piano – in een eigen arrangement – met na de pauze onder meer de romance in a-klein voor viool en piano van Rachmaninov en de sonate voor viool en piano nr. 3 in c op. 45 van Grieg.
Lisa Jacobs is een van de toonaangevende musici van haar generatie en wordt geroemd om haar gepassioneerde, virtuoze spel, verrassende programma’s en podiumpresentatie in combinatie met haar doorleefde muzikaliteit. Lisa bespeelt momenteel een Rugieri uit 1683, die haar particulier ter beschikking is gesteld.

Op zesjarige leeftijd volgde Frans Douwe Slot al zijn eerste lessen bij Henk Oosterhuis. Hij vervolgde zijn traject op het Noord Nederlands Conservatorium bij Rein Albert Ferwerda.
Sinds september 2021 verzorgt hij solorecitals en is hij docent en co-repetitor aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Lisa Jacobs en Frans Douwe Slot.

Viool, Vleugel en Orgel
Het trio Gerard Bouwhuis (vleugel), Heleen Hulst (viool) en Guus Janssen (orgel) verzorgt ook dit jaar het laatste concert uit onze reeks en wel op zondagmiddag 10 november.  
Artiestenpaar Heleen Hulst en Gerard Bouwhuis legt zich al sinds 1993 toe op muziek uit de 20ste en 21ste eeuw. Ze treden samen op met de even vermaarde organist, pianist en componist Guus Janssen. Ze laten ook graag nieuw licht schijnen op ouder klassiek repertoire, waarbij Guus garant staat voor gewone én buitengewone klanken uit ons uit 1763 stammende Bätz orgel. Heleen studeerde viool bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelde als soliste bij onder meer het Radio Symphonie Orkest en London Sinfonietta. Pianist Gerard is gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Hij geeft recitals en is een veelgevraagd gast bij veel ensembles en orkesten in Nederland. De composities van Guus Janssen vonden hun weg naar onder meer het Mondriaan kwartet en het Concertgebouw orkest. We verwachten een veelzijdig, virtuoos en hier en daar grensverleggend concert.