Verduurzaming: dilemma!

De trias energetica begint met het verminderen van het gebruik van energie. Isoleren dus. Daar willen we mee gaan beginnen. In financiële zin: de eerste fase, de isolatie van het gewelf, kost ruwweg € 100 000. We hopen dat daarmee het gasgebruik teruggaat met € 5 000. (tarief 2021, grootgebruik) dan is de terugbetaaltijd 20 jaar. En dan houden we geen rekening met rente, geldontwaarding, of hogere energieprijzen. En dit is pas de eerste fase.

De Oosterkerk wil graag verduurzamen. Dat willen we vanuit ideële redenen. Want het is goed voor deze planeet. Maar . . . .    Verduurzamen kost geld, heel veel geld. En dat is er niet (zomaar).

Dus wat zijn de opties ?

 1. Niets doen

Een alternatief is om dit allemaal niet te doen. We stoppen na de eerste fase en accepteren verder het gebruik van aardgas. Het betekent dat de kosten van energie extreem gaan stijgen. Alleen al van 2023 naar 2024 een dubbeltje per M3, dat is ruim € 2000 extra voor de Oosterkerk.  En de stijgingen zullen door blijven gaan, want we moeten tenslotte van het gas af.

 • Doorbelasten

Een ander alternatief is om deze kosten per bijeenkomst door te gaan rekenen in de huur als een energietoeslag. Let wel, we praten zomaar over een bedrag in de grote orde van € 300 per dagdeel. De vraag is of we dan nog wat zullen verhuren. 

 • Niet verwarmen

Tijdens uitvoering en diensten zorgen we voor hele warme jassen zodat mensen zelf warm blijven. Dat is net als vroeger toen de kerken ook niet verwarmd werden. Dit noemen de pooljassen oplossing.

 • Sluiten in de winter

We kunnen ook besluiten om de kerk in de winter niet of zeer beperkt te gebruiken en te verwarmen. Dit is de Edamse oplossing, maar dan verliezen we het predicaat “Huiskamer van Hoorn”.

 • Verplichting

Tenslotte is de verwachting dat we helemaal en verplicht van het gas af moeten. Of dit dan in 2040 of in 2050 gebeurt maakt voor de discussie niet uit. 

Ons dilemma: we willen wel, we moeten ook, maar we kunnen het niet betalen. We zijn aangewezen op substantiële subsidies van overheden en fondsen en niet te vergeten uw bijdrage als donateur !

 • In memoriam Ad Buur

  In memoriam Ad Buur

  Op woensdag 5 juni jl overleed Ad Buur op een leeftijd van bijna 84…Lees verder

 • Rabo Clubsupport

  Rabo Clubsupport

  Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen?  Stem straks…Lees verder

 • Steigers in de kerk

  Steigers in de kerk

  De trouwe bezoekers van evenementen in de kerk hebben ongetwijfeld opgemerkt dat er steigers…Lees verder