Van de voorzitter: in aanloop naar Pasen

Het zijn de weekenden wel in de Oosterkerk!
In aanloop naar Pasen neemt de Goede Week, ook wel de Stille Week genoemd, een belangrijke plaats in bij de christengemeenschap. De gebeurtenissen worden dan herdacht rondom het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus. Het zijn de laatste zeven dagen van de vastentijd.

Dat groots herdenken gebeurt al heel lang niet meer in de Oosterkerk, met uitzondering natuurlijk bij de bijeenkomsten die de Nederlands Gereformeerde Kerk in besloten kring organiseert op de zondagochtenden.

Wel is al jaren in de Oosterkerk de muziek te horen die rond Pasen in heel Nederland traditioneel  is geworden: het opvoeren van de Matthäus Passion, 116 keer dit jaar in Nederland en de Johannes Passion, 42 keer op diverse plaatsen in het land.

Johannes Passion door Soli Deo Gloria Hoorn
Op zaterdag  23 maart werd, door maar liefst 85 koorleden, voor de 36e keer de uitvoering van de Johannes Passion door Soli Deo Gloria Hoorn in de Oosterkerk uitgevoerd. Het was precies 300 jaar geleden dat Johannes Sebastian Bach zelf zijn compositie voor de eerste keer in de Nikolaikirche in Leipzig ten gehore bracht.
De vrijwilligers van de Oosterkerk, de dinsdagploeg, had al een podium gebouwd en de kerk zo ingericht dat het  maximaal aantal toegestane bezoekers een plaats kon vinden. Voor de koffie schenkende vrijwilligers was het flink doorwerken, omdat in de pauze niet alleen de zaal bediend moest worden, maar uiteraard  ook voor koffie en thee gezorgd moest worden voor de koorleden in het Claes Yoesthuys, de solisten in de solistenkamer en de leden van het orkest, die bivakkeerden onder het oksaal.

De vijf solisten werden begeleid door het barokorkest Eik en Linde uit Amsterdam. En de dirigent was, zoals al vele jaren, Marcel Joosen. Een uitverkocht huis, een tevreden publiek, een trotse dirigent en een tevreden lachende voorzitter van Soli. Wat wil je nog meer!

Matthäus Passion door Bach Ensemble Amsterdam
Op zondag 17 maart was een prachtige uitvoering van de Matthäus Passion te horen door het Bach Ensemble Amsterdam onder leiding van Paulien Kostenese. In totaal waren er elf solisten en twee koren met orkest. Het bijzondere van dit optreden was de opstelling: de twee koren waren in het transept aan de buitenkant geplaatst, voor de beide bars, en het orkest met de solisten stond ertussen. De bezoekers zaten in het koor in de banken en in het schip voor het orgel. Ook voor deze prachtige uitvoering klonk na afloop een ovationeel applaus voor de uitvoerenden. Terecht! 

Voorafgaande aan de Matthäus Passion was er op zaterdag 16 maart een begrafenis en ook op de maandag erna was er een bijeenkomst voor een overledene. Twee bijzondere weekenden dus in de heilige week in de Oosterkerk.

Eddy Boom, voorzitter